Incarcator Li-Ion cu LM317

Daca tot aveam prin casa mai multe celule li-ion recuperate din diversi acumulatori de laptop, am zis sa ma folosesc de ele insa pentru asta aveam nevoie de un incarcator. Dupa ce am aruncat o geana pe internet am gasit pe un site o schema foarte interesanta construita din piese relativ uzuale.
In cazul meu, am folosit schema 2 de pe site (click aici pentru cablaj!!!), cea cu LED-ul de avertizare care sta aprins cat timp tensiunea pachetului de celule ( se pot incarca 2 celule inseriate, care au maxim 8.4V) este mai mica decat tensiunea maxima setata pentru incarcare. Eu sunt foarte multumit pentru ca in felul acesta nu trebuie sa stai sa conectezi mereu multimetrul la pachetul de acumulatori si sa masori tensiunea din 5 in 5 minute.
In fine, am inceput sa construiesc cablajul dintr-o placa de textolit acoperit cu un strat de cupru pe care am taiat-o la dimensiuni potrivite, apoi am facut traseele cu marker permanent (din lipsa de folie P’n’P sau hartie glossy).

incarcator li ion 1


Dupa corodarea cu clorura ferica, placuta arata cam asa…

incarcator li ion 2

Dupa plantarea tuturor pieselor placuta arata cam asa… Mentionez ca in loc de tranzistorii 2N2222 care sunt in schema, am folosit doi tranzistori BC639 la care le-am inversat pinii baza si emitor pentru a fi compatibili cu schema.

incarcator li ion 3

Dupa prima incercare, esuata, din cauza oboselii (conectasem montajul la magistrala de 5V a sursei de calculator pe care o folosesc…uneori mai uit codul culorilor de la firele sursei), ma cam speriasem si am dat vina pe tranzistori, dar m-am linistit pentru ca nenea care a facut schema a scris pe site ca se poate folosi absolut orice tranzistor bipolar. Interesant e si comportamentul montajului cand e alimentat cu tensiune mica: trebuie sa existe o rezistenta intre terminalele unde se leaga acumulatorii pentru a porni incarcarea, altfel nu functioneaza. Oricum dupa ce m-am prins de greseala am alimentat totul la 12V si a functionat ca vioara! 😀 Astazi am reusit sa incarc doua celule inseriate de la 6.7V pana la 8.04V. La finalul incarcarii, ledul s-a stins conform planului, iar acumulatorii si-au pastrat temperatura normala pe tot parcursul incarcarii, deci recomand acest incarcator tuturor amatorilor!

incarcator li ion 4

Reclame

9 gânduri despre „Incarcator Li-Ion cu LM317”

 1. Salut,am si eu un pachet de baterii inseriate (celule laptop) cu valoarea totala de 18,5V /42,4Ah si as dori sa ii construiesc un incarcator pentru toate celulele cu valoarea precizata si cu indicator pentru incarcare si descarcare.cine ma poate ajuta va rog?

  1. daca vrei sa incarci un acumulator de laptop, sunt incarcatoare speciale cu mufa tata ca aia la care se conecteaza acumulatorul cand il inserezi in laptop. intereseaza-te pe ebay, altfel un incarcator de care am facut eu, nu-ti recomand pt ca nu e inteligent! ai nevoie de echilibrare pe fiecare celula sau pereche de celule si incarcatorul pe care eu l-am construit nu face asa ceva. nu te juca cu celulele cu litiu!

  1. Salut. Schema nu functioneaza pentru NiMH, pentru ca tensiunea de incarcare pentru 2 celule Li-Ion in serie, este de maxim 8,2-8,4V. Pentru NiMH este nevoie de 1,55V/celula, valoare care nu se incadreaza decat pentru 5 celule, care nu s-ar incarca 100%. In plus de asta la NiMH este alt tip de incarcare, care nu corespunde cu tipul de incarcare pentru Li-Ion.
   Nu-mi asum eventualele pagube cauzate de manipularea gresita a schemei prezentate de mine in postare.
   Personal, am renuntat la aceasta schema pentru incarcarea celulelor Li-Ion. Folosesc un incarcator professional folosit in modelism pentru mai multe tehnologii de acumulatori (Pb, NiMH, NiCd, LiPo, LiIon).
   Pentru incarcatoare NiMH homemade,vezi schemele de la linkul asta:
   https://www.google.ro/search?q=lm317+nimh+charger&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiog4mxx7PWAhUIBBoKHTl9D88Q_AUICigB&biw=1920&bih=985

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s