Primul test cu ESP8266: WEBSERVER cu 8266 si…atat!

2015-03-24 17.23.49

Cum acum o luna-doua am primit din China o pereche de module ESP8266, am zis sa fac ceva cu ele, doar ca dupa ce m-am documentat si am pus in practica schemele gasite pe internet, m-am lovit de problema comunicatiei seriale.
Din specificatiile modulului, la prima vedere pinii de comunicatie seriala RX si TX cica nu tolereaza 5V, deci musai trebuie folosit un divizor rezistiv pentru pinul RX. Asta am si facut, doar ca atunci cand trimiteam comanda AT din Terminal, nu primeam nimic sau primeam eroare. Unii spuneau pe forumul oficial ca nu am ce sa-i fac si ca modulul are firmware care nu suporta comenzi AT s.a.m.d.


Relativ recent, am dat peste un tutorial care arata faptul ca intre TX de la Arduino Uno sau orice alt programator serial care functioneaza la 5v si RX de pe 8266 poate fi montat un simplu rezistor de 1Kohm. Si am facut asta si a functionat perfect!

Dupa cateva teste cu clasicele comenzi AT am inceput sa sap mai adanc dupa tutoriale, doar ca, combinatia dintre Arduino si ESP nu e una tocmai perfecta. Adica un microcontroller AVR pe 8 biti, sa dea comenzi unui microprocesor low-power pe 32 biti care mai ruleaza si la 40MHz, e o chestie un pic haioasa.

Si in felul asta am gasit un frumos tutorial AICI si am procedat la schimbarea firmware-ului de pe modul cu ajutorul programului NodeMCU Flasher conform instructiunilor, apoi am descarcat utilitarul ESPlorer care este o interfata de programare asemanatoare celei pentru Arduino.

Dupa cum vedeti in poza de mai jos, cam asa arata interfata.

Pasul 1 reprezinta conectarea la modulul wireless cu ajutorul unui programator serial. Eu am folosit un CP2102, dar orice programator serial e ok. Initial, la prima pornire a programului, viteza e setata la 9600baud, insa pentru a putea programa modulul ESP, e necesara schimbarea la 115200baud.
Pasul 2: Programul. Pentru nepriceputi ca mine, puteti incerca exemple de pe internet sau daca sunteti avansati, puteti sa va creati propriile programe. Limbajul are anumite sintaxe care seamana cu cele de la Arduino, deci ar trebui sa fie intuitiv cumva.

Pasul 3: Salvarea in memoria ESP-ului. Daca vreti ca programul sa ruleze, trebuie totusi salvat in memoria modulului, nu?

Pasul 4: Resetarea. Asta e obligatoriu! Initial dupa ce am salvat programul, ma asteptam sa se incarce pagina web, sa apara ceva, dar nu s-a intamplat nimic. Apoi am apasat reset…si a fost asa un moment din acela cand parca incep ingerii pe cer sa cante „AAAALELUIAAAA AAAAALELUIAAA!”..

Codul folosit este cel din tutorialul de unde m-am inspirat si se poate descarca de AICI.

Trebuie doar completate SSID-ul si parola de la routerul vostru, urmati pasii de mai sus si gata! Aveti o pagina WEB pe ESP8266.

Interfata2

Eu am modificat putin coduletul in sensul ca am tradus anumite cuvinte care apareau pe pagina web.

Rezultatul arata cam asa…

Interfata

La apasarea butonului corespunzator fiecarei culori, rezultatul arata cam asa…

2015-03-24 17.24.24
2015-03-24 17.27.26

Cam asta e tot! 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s